… is wat we voor ogen namen, en alhoewel het project programmatorisch wat buiten de standaard-verhouding van een woning valt, was het toch onze doelstelling dit beeld te verwezenlijken. Het gebouw ziet er aldus niet alleen als een (t)huis uit in de letterlijke zin van het woord, maar is dit ook in de overdrachtelijke betekenis ervan.
De verhoudingen, onderlinge relaties, zichten en lichten, sfeer… zijn op maat van en voor de bewoners van de instelling. Omdat de architectuur op zich enkel het kader is waarbinnen die thuis-beleving kan plaatsvinden, was het zeker in dit project essentieel om verder te gaan en architectuur en interieur aan mekaar te koppelen.
Na een dag in de instelling zelf mee proefgedraaid te hebben, konden we van binnenuit de noden aanvoelen en de juiste details en aandachtspunten ontwerpmatig analyseren. Tegelijk was het vraagstuk hoe dit alles zich in het beschikbare terrein en zijn (landelijke) omgeving dient in te passen, niet minder belangrijk. Dit mooie landschap op zowat het hoogste punt van Bertem is ook broos en dient net zo goed met de nodige zorg omzwachteld te worden.
Het interieur ent zich uiteraard op de zeer specifieke en zorgbehoevende gebruikers en in de rand daarvan ook op de omkadering (verzorgend personeel, vrijwilligers, ouders…). Hoewel huiselijkheid een basisgegeven is, spelen voor dit publiek ook nog andere aspecten zoals duidelijkheid, herkenning, orde. Enerzijds vermijden we daarom een overdaad aan prikkels en gebruiken we eenvoudige, zachte kleuren als accent, anderzijds geven we het verzorgend personeel de mogelijkheid alsnog de gewenste prikkels aan te brengen.
Dat de leefruimtes maximaal ‘open’ zijn (en moeten zijn), neemt niet weg dat er uiteenlopende functies in ondergebracht zijn. Bij middel van eerder subtiele ingrepen en aankledingen, net op de overgangen tussen bepaalde zones, wordt dit veruitwendigd. Aldus is functionele diversiteit zichtbaar zonder daar echt fysieke afsluitingen voor nodig te hebben.
Alle vast meubilair zoals vestiairekasten in de inkomzone, kitchenettes in de leefruimtes kasten in gangen, kamers en verzorgingsruimtes, werden op maat ontworpen en maken aldus op geïntegreerde wijze deel uit van het totaalplaatje.
Enkele voorbeelden van waar de focus van dit totaalplaatje aldus ook naar uit gaat:
Benieuwd hoe we uw visie tot leven kunnen brengen?
Vraag hier een verkennend gesprek aan.
Brusselsesteenweg 43
3080 Tervuren
hi@studiowaaga.be
+32 2 582 04 93
BE0895.398.783