Op 27 november 2023 evolueerde D E Architecten uit Tervuren naar studio WAAGA.

Professioneel - Totaalproject - Nieuwbouw

Bedrijfsgebouw SEW-Eurodrive

SEW-Eurodrive: innovatie in aandrijftechnieken

SEW-Eurodrive is een Duitse wereldspeler op vlak van aandrijftechnieken en motoren. Het bedrijf bouwt op het Researchpark in Leuven een volledig nieuwe vestiging met ca. 5.200 m2 aan productiecapaciteit en 2.750 m2 aan kantoren. De werkplaats en kantoren worden naadloos met elkaar geïntegreerd, het industrieel karakter wordt gecombineerd met warme en natuurlijke accenten, en dat alles in een flexibele structuur met ruimte voor uitbreiding.

Naadloze integratie

Kantoor en werkplaats worden vormgegeven als één geheel en gaan maximaal met elkaar in interactie. Aan de buitenzijde is er uniformiteit op vlak van vormgeving en materiaalgebruik. Binnen wordt de (brandwerende) scheidingswand tussen beide functies maximaal geperforeerd voor onderlinge zichten en circulatie. Het industriële karakter wordt zo voelbaar in de kantoren en vormt daar ook één van de uitgangspunten van het interieurontwerp.

Ontwerp van een modern kantoorgebouw met bijbehorende werkplaats
Ontwerp van een modern kantoorgebouw met bijbehorende werkplaats
Ontwerp van een modern kantoorgebouw met bijbehorende werkplaats
Ontwerp van een modern kantoorgebouw met bijbehorende werkplaats

Meer info

Ruimte voor groei

De site wordt verdeeld in een bouwzone langs de E40-snelweg en een parkeerzone bij de toegangsweg. Dit laat vandaag toe om de parking te delen met omliggende bedrijven; de mogelijkheid blijft open om later de parkeerzone verder te verdichten. De structuur is strategisch ontworpen om zowel de kantoor- als werkruimte moeiteloos te kunnen uitbreiden. De staalconstructie van de werkplaats telt slechts 5 vrijstaande kolommen, voor optimale flexibiliteit.

Industriële warmte

Aan de buitenzijde sluit het materiaal- en kleurgebruik aan bij dat van de overige gebouwen van SEW, in België maar ook wereldwijd. Dit wordt verzacht door een natuurlijke groenaanleg met wadi’s, bloemenweides en natuurdaken. 

Binnen wordt het industriële karakter gecombineerd met warme kleuren, accenten in hout en sfeervolle verlichting.

Gebruikersgericht ontwerp met internationale expertise

We investeren in uitgebreid overleg met de bouwafdeling van SEW in Duitsland, waar diepgaande kennis van productie en bouwprocessen aanwezig is. Tegelijk worden medewerkers in België bevraagd over bedrijfsspecifieke processen, beleving en comfort. Deze wisselwerking resulteert bijvoorbeeld in de toepassing van klimaatplafonds en een doordachte balans tussen werkruimtes en ontmoetingsplekken. We ambiëren een gebouw dat efficiënt en aangenaam werken combineert.

Duurzaam in elk seizoen

De energiebehoefte wordt zoveel mogelijk beperkt, zowel in winter als zomer, bijvoorbeeld dankzij driedubbele beglazing en externe zonwering. De oververhitting van de werkplaats werd dynamisch gesimuleerd, op basis waarvan het type beglazing bepaald werd. De resterende verwarming en koeling worden opgewekt via warmtepompen, waarvoor de elektriciteit opgewerkt wordt met een PV-installatie van maar liefst zo’n 930 kWp. Daarmee wordt het gebouw CO2 neutraal en is er een reductie van de CO2 uitstoot met zo’n 233 ton per jaar.

Geïnspireerd?

Benieuwd hoe we uw visie tot leven kunnen brengen?
Vraag hier een verkennend gesprek aan.

hi@studiowaaga.be
02 582 04 93

Meer projecten

Ontwerp van een modern kantoorgebouw

Bedrijvencomplex Wingtower