Aan de Odon Warlandlaan te Jette ontwierpen we dit woonzorgcentrum met 93 zorgkamers, 19 assistentiewoningen en een lokaal dienstencentrum. De locatie is stedelijk, tussen twee wachtgevels, met een gevelbreedte van +/- 72m en een bouwdiepte van +/- 40m. Aan straatzijde is het project onderdeel van een traditioneel stedelijk woongabarit, aan achterzijde is het geflankeerd door KMO-gebouwen. Het terrein is in de diepte ook gekenmerkt door een groot niveauverschil.
Als we de omgevingskarakteristieken analyseerden, waren er wat ons betreft evidente randvoorwaarden waarvan de voornaamste: baksteenarchitectuur, aansluiting van kroonlijsten en dakvormen, horizontale geleding van de verdiepingen, gevelritmering en raamtypologieën. Er waren ook enkele bijzondere opportuniteiten zoals hoge bouwdichtheid, een gunstige oriëntatie aan de achterzijde, opwaarderingsmogelijkheden van de lager gelegen tuinstrook.
We wilden de kwaliteiten van elke vierkante cm van het terrein ten goede laten komen van de bewoners/gebruikers van het gebouw. Integratie heeft hier dus ook de betekenis van maximalisatie en van wisselwerking. Omdat ook in een stedelijk project alle gevels evenwaardig zijn, is er in de bakstenen achtergevel coherentie met de voorgevel. Het gelijkvloers en de kelderverdieping aan de achterzijde worden nochtans met houten panden en grote ramen afgewerkt, waardoor de bakstenen bovenbouw ervan geïsoleerd is, en op het tuinniveau de schaal der dingen overeenkomt met die van de tuinwandelaar.
Op het gelijkvloers schikken we aan straatzijde enkel lokalen met dagbezetting. Voor kamers zou er daar een gebrek aan privacy zijn, terwijl dit voor het dienstencentrum, vergaderzalen, bureaus en cafetaria net andersom is: raampartijen kunnen hier de interactie met de passant op het voetpad voluit stimuleren (en dus maximaal groot zijn). De inkomhal verenigt alle gemeenschappelijke functies en biedt onmiddellijk doorzicht naar de achter- en lager gelegen tuin.
Een brede, open trap, geeft er ook een directe toegang naar toe. Op de verdiepingen zijn de individuele WZC-kamers ondergebracht. Deze zijn ook telkens voorzien van twee kleinere zitruimtes (die tevens de gang van natuurlijk licht voorzien) en één centrale grote leefruimte met overdekt zuiderterras en panorama op het stadcentrum van Brussel.
Op kelder en gelijkvloers niveau, isoleert een dwarsvleugel het utilitair gedeelte van het rusthuis rondom de minst fraaie linker kant van de naburige panden. Het rechter terreingedeelte achteraan is daardoor echter ook gedefinieerd en ten volle beschikbaar als kwalitatieve verblijfs- en tuinzone.
De tuin is één van de belangrijkste uitgangspunten van het totaalontwerp. Telkens het weer het toelaat is het voor de bewoners de absoluut aangenaamste plek, reden waarom we de toegevoegde waarde ervan echt wilden maximaliseren, en er bijvoorbeeld ook kunst bij betrokken. Brusselse kunstenaar Glowinski -alias BONOM- maakte van de mandelige blinde muur met het aanpalende bedrijf één groot, feeëriek en tot de verbeelding sprekend schilderij.
Benieuwd hoe we uw visie tot leven kunnen brengen?
Vraag hier een verkennend gesprek aan.
Brusselsesteenweg 43
3080 Tervuren
hi@studiowaaga.be
+32 2 582 04 93
BE0895.398.783